fredag, april 17, 2009

Banan paradisets frukt??

Lite onödigt vetande eller ....
Banan kort och gott . Det var inte äpplen som växte i Edens lustgårds , utan bananer, hävdade experten Carl von Linné bestämt . Det latinska beteckningen för banan är "musa paradisiaca", alltså paradisets frukt . Det var just Linné som namngav frukten. Han lyckades f ö med konststycket att få en bananplanta att bära frukt .
I Bibeln står faktiskt inget om att Evas bjudfrukt var ett äpple. Många förslag har torgförts under seklernas lopp: banan , aprikos , päron , äpple , grapefrukt. I Koranen utpekas bananen som paradisets frukt . Och på 1300-talet skrev Sir John Mandevill om bananer som paradisets äpplen . Men enligt gammaljudisk tradition var det i stället en citron . Adam gnagde på den , och det kan man fortfarande se . Skrovligheterna på skalet är märken efter hans tänder ....
Den förste europé som smakade banan . var Alexander den store . Det gjorde han under sitt fälttåg mot Indien 327 f Kr .
De första bananer som odlats på svensk mark , kom från Maltesholms slott i Skåne . Där fanns ett orangeri för uppdragning av exotiska frukter .
Bananer blir man glad av . De innehåller ämnen som stimulerar hjärnan att producera seratonin , som i sin tur lättar upp humöret .
Glädjande effekt har också yoghurt , ägg , och klassisk musik ....
:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar